•کاهش میزان تماشای تلویزیون - میزان تماشای تلویزیون را به حداقل کاهش دهید . تماشای تلویزیون برای بعضی از افراد یک سرگرمی بزرگ محسوب میشود و برای آنها به نوعی اعتیاد تبدیل شده است. ولی مشکل بزرگ این است که تماشای تلویزیون امکان استفاده از تواناییهای ذهنی را در اختیار فرد قرار نمی دهد و به قولی ذهن را به تکاپو نمیکشاند.
این حال درست مانند زمانی است که فرد انرژی کافی برای فعالیت های ورزشی را داشته باشد ولی ماهیچههای او ضعیف باشد و او را در انجام فعالیت ها با وجود داشتن انرژی کافی یاری نکنند.
تا به حال دقت کرده اید که پس از تماشای طولانی مدت تلویزیون احساس می کنید بدنتان خشک شده و چشمانتان می سوزد؟ اکنون تصور کنید که برای ذهنتان چه اتفاقی می افتد! محققان توصیه می کنند که در اوقات فراغت مطالعه کتاب، گفتگو با دوستان، گوش دادن به موسیقی مورد علاقه و گردش به مراتب بهتر از تماشای تلویزیون است.
• ورزش به طور منظم - محققان تا امروز فکر میکردند که بیشترین عامل در تقویت توانایی ذهنی مطالعه و یادگیری علوم جدید است ولی تحقیقات اخیر نشان میدهد که پس از انجام فعالیت منظم ورزشی یک موج انرژی در بدن تولید میشود که مهمترین عامل در افزایش تمرکز است.
•مطالعه کتابهای چالش انگیز– اکثر افراد به مطالعه کتابهای رمان علاقه مندند ولی محققان نشان داده اند که مطالعه کتابهایی که ذهن افراد را درگیر کند و پس از آن سوالهای زیادی برای افراد ایجاد شود به تقویت سلولهای خاکستری کمک میکند.
•خواب کافی – هیچ چیز نمیتواند به اندازه کمبود خواب میزان حافظه را کاهش دهد. بهترین روش برای دستیابی به خواب کافی زود خوابیدن در شب و زود برخاستن در صبح است.
• دادن فرصت برای واکنش به مسایل – ممکن است پس از شنیدن یک اتفاق هیجان زده شوید، این هیجانات می تواند در قالب شادی، خشم، ناراحتی، ترس یا اضطراب باشد. بنابراین لازم است که پس از برخورد با یک مساله به عنوان اولین قدم به خود یک فرصت کوتاه دهید تا تمام جوانب موضوع را بررسی کنید.
شاید اگر با آرامش موضوعی را تحلیل کنید ببینید آنقدر که فکر می کردید گیج کننده نبوده و ارزش خراب کردن اوقات شما را نداشته است.
•معاشرت با افرادی با تفکرات متفاوت – این کار به شما امکان میدهد که تمام جنبههای ذهنتان فعال شود. یعنی لازم نیست که تمام دوستانتان از قشر خاصی از اجتماع باشند. شما میتوانید با یک پزشک، مهندس ، نقاش و نویسنده رمان معاشرت کنید.
•مسافرت به نقاط مختلف دنیا – اگر این امکان برایتان وجود دارد به نقاط مختلف دنیا سفر کنید و با فرهنگهای متفاوت آشنا شوید. این فرآیند باعث می شود افق وسیعی از ذهنتان فعال شود که قبلاً از آن بی اطلاع بودهاید.
•در ساعاتی از روز تلفن همراه خود را خاموش کنید و به ایمیل های کاری خود پاسخ ندهید – اگر در ساعاتی از روز زمانی را کاملاً به خود اختصاص دهید و با خود به دور از تمام مشکلات خلوت کنید می بینید که میزان حافظه و یادگری شما به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
•نه گفتن را تمرین کنید – گاهی اوقات به مسایل پیش رو نه بگویید. مطمئن باشید که همیشه زمان و فرصت کافی برای پیشرفت وجود دارد. عجله در انجام کارهای مفید همیشه هم مفید به فایده نیست چراکه استرس پاککن حافظه است و اضطراب دایم برای کارهای مفید و موفقیت آمیز همیشه هم سودمند نیست.
• رعایت تعادل - در همه موارد تعادل را رعایت کنید – نیازی نیست در انجام عوامل مذکور زیادهروی کنید. به خاطر داشته باشید که رعایت اعتدال همواره مناسبترین روش است.